Diwalli --> parrrrrrrrrrty of lights!
12 November 2007 | India, New Delhi
Jaaaaa wel beste mensen, daar ben ik weer:D en weer bedankt voor jullie reacties hoor! Leuk om te lezen! (bah deze NIET MIJNES NATUURLIJK computer heeft een hele ranzige site als startpagina)
Hier was het de afgelopen dagen Diwalli, festival van het licht, het belangrijkste festival voor hundoes (80% van de bevolking van India). De belangrijkste dag is vrijdag, maar ook de dagen voor Diwalli hebben allemaal hun eigen naam en worden ook al gevierd. Donderdag avond was het dus de avond voor Diwalli, zoiets als bij ons kerstavond is. Omdat er afgelopen weekend een paar van de stagiaires weg gegaan zijn, terug naar hun land of om te gaan reizen, was er een farewell party georganiseerd. Nou ja, georganiseerd is een groot woord; het feest zou eerst in een van de andere trainee huizen zijn, maar dat bleek toch niet te kunnen, dus was het bij ons op het dak. Wel handig, je hoeft alleen een locatie te regelen (al is dat na afgelopen donderdag wel lastiger, aangezien we volgende ochtend van onze landlord hoorden, dat de politie was geweest, en we nu geen feesten meer mogen geven :(, ach ja zegt wel iets over de kwaliteit van onze feesten he, een feest is immers geen feest, totdat de politie is geweest 8)) en iedereen neemt zijn eigen drinken en eten mee (take your own methods of destruction :p stond op de uitnodiging, die overigens gemaakt was door iemand uit een ander huis). We dansten, praatten en dronken en Bob Marley hield de stemming erin (nu in het internetcafe draaien ze my heart will go on van de titanic haha) en ik hoefde niet een uur naar huis te fietsen, aangezien mijn bed in de feestlocatie stond, ideaal :)
Vrijdag, de eerste echt dag van Diwalli dus, heb ik voor een groot deel doorgebracht aan en in het zwembad. Afgelopen dagen waren erg warm, dus dat was wel lekker hoor. Vrijdag avond gingen we met een paar mensen naar het werk van mijn kamergenoot, wiens kantoor toevallig in een kasteel gevestigd is, waar ze vuurwerk af zouden steken en waar je goden kon vereren. Ze hebben afgelopen week aan een stuk door vuurwerk en crackers afgestoken, er hing ook dan ook de hele week, met name vrijdag een uber verstikkende walm over de stad. Je kon vanaf ons dak bijna de heuvels die Jaipur omringen niet meer zien. Ze hebben ook echt vuurwerk waarvan ik zeker weet dat het in NL verboden zou zijn, wegens te luid (sommige klonken net als ontploffende bazuka’s) of te gevaarlijk. Ik als vandaag ook in de krant, dat er een groot aantal vuurwerkshops zijn afgebrand omdat in een van de shops iemand demonstreerde hoe je een chinese 1000 knaller ofzo aan moest steken. Nou het was in ieder geval wel leuk om te zien hoor, niet om te horen of te ruiken en soms als we op straat liepen, waren mensen echt zo vuurwerk naar andere mensen aan het gooien, super leip (terwijl ik dit schrijf klinkt het nog steeds alsof ik in Irak ben, ipv India). ’s Avonds zijn we wat gaan eten in de verlichte en versierde hoofdstraat. Alle straten waren trouwens versierd en verlicht met kaarsen, lampjes en slingers. Zag wel leuk uit hoor.
Op zaterdagochtend gingen we weer vroeg (alhoewel wel later dan de bedoeling was:p) uit de veren, omdat we naar een kledingmarkt in Pink City wilden, waar het principe ‘ wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ geldt. Tof, duchtig graaien en afdingen haha! Ik begin het afdingen steeds beter onder de knie te krijgen gelukkig, en gebruik nou ook technieken als weglopen, zeggen dat je het ergens anders goedkoper hebt gezien, zeggen dat je de kwaliteit maar prut vindt en verkopers tegen elkaar uit spelen 8). Ik heb uiteindelijk voor omgerekend nog geen 3 euro iets van 6 kleding stukken gekocht (wel 2de hands moet ik erbij zeggen, maar goed hehe), waarvan ik 1 ding niet blijk te passen, en 3 dingen bij nader inzien toch niet mooi vind, maar dat mag de pret niet drukken he J ’s Middags hebben we zonder succes een uur in de rij gestaan voor kaartjes voor een film in de grootste bios van de staat. Nou ja, het in de rij staan was wel gelukt natuurlijk, maar we kregen geen kaartjes, omdat ze al supersnel uitverkocht waren. Hmm toen gingen we maar naar huis, we zouden de volgende dag toch op een trip gaan waarvoor we vroeg moesten opstaan, konden we nog ff chillen:)
Zondag ochtend ging ik dus met 3 van mijn huisgenoten een tripje maken. We gingen naar een stad dicht in de buurt, Pushkar genaamd. Om 6 uur hadden we onze asses in een gammele bus gemanoeuvreerd en gingen we echt op weg. Het was leuk om iets van het landschap buiten Jaipur te zien (bleek heel saai te zijn), aangezien ik de keren hiervoor in het donker was gereisd. Na 3 uur op de plastice stoeltjes in de bus te hebben gezeten (met 1x overstappen), arriveerden we eindelijk op de plaats van bestemming. Ik las ergens dat er in Pushkar iets van 400 tempels zijn, hetgeen ik wel erg veel vind, maar best wel eens zou kunnen kloppen, aangezien er echt in elke straat wel een paar tempels waren. Wij bezochten oa. een Sikh tempel, een van de weinige Brahman(?) tempels en tempel op een berg. Volgende week is er camel fair in de stad, daar wilden we eerst heen, maar hebben hier toch maar vanaf gezien, omdat het dan waarschijnlijk niet te harden zo druk is. Pushkar ligt aan een meer, en als ik het goed heb, maar dat heb ik waarschijnlijk niet, is dit meer nu heilig omdat een of andere God iets of iemand daar versloeg met een Lotus bloem en toen werden zijn tranen meren. Ofzo. Haha nee het was ‘ iets’ anders geloof ik, maar ik heb geen zin om het nu op te zoeken, moeten jullie maar effe googlen hoor :p Het was leuk om met mijn huisgenoten de berg naar de tempel te beklimmen (maar wel heeeeeeet) en om een dag met hen door te brengen (al breng ik natuurlijk wel vaker tijd met hen door, aangezien we bij elkaar in huis wonen he). Er waren ontzettend veel leuke dingen te koop, dus aan shoppen hebben we ook menig uurtje gespendeerd. Uiteindelijk heb ik uhhh 2 enkelbandjes, een tas, 2 shawls en een kekke baggy trowser gekocht, omgerekend voor iets van 10 euro denk ik. Echt relaxed ook dat de buskaartjes zo goedkoop zijn (retourtje pushkar omgerekend 2,80 euro ofzo), al zijn de bussen dan wel wat bagger en vertonen de busschauferus zo nu en dan heel risky rijgedrag (geen handen aan het stuur, inhalen van de verkeerde kant, midden op de weg rijden). Oh en ik zag ook nog 4 honden een dode ezel opeten. Ja, het was een heel geslaagde dag :D
En nu weer een weekje werken…
Mazzel
Oh trouwens, ik ga bijna foto's uitwisselen met een paar andere mensen en ik heb zo'n vermoeden dat die smeuiiger zijn dan die van mijzelf, dus waarschijnlijk kan ik die toch niet plaatsen haha, maar wie weet zit er ook wel een of ander leuk kiekje bij, dat ik toch wel op deze site kan zetten, we'll see! :)
En nu weer een weekje werken…
Mazzel
12 November 2007 - 15:11
Paula:
wow ik ben nu echt veel foto's er op aan het zetten :shock: -
12 November 2007 - 15:20
Paula:
^ tenminste daar was ik net mee bezig, maar toen ging internet down, en dat nota bene in een internet cafe nou opnieuw dan maar -
12 November 2007 - 15:22
Guus:
Nou, goed te zien dat je hard aan het werk bent op je stage :) -
12 November 2007 - 15:27
Lot:
foto's die te smeuiig zijn voor internet...? ik ben benieuwd:)
xx -
12 November 2007 - 15:40
Elly:
ja, je bent goed op weg om hier in nederland flink aan de handel te gaan! ik zou zeggen: regel ff een extra koffer voor jezelf en stuur het vast op naar NL. Vanuit Peru schijnt het amper iets te kosten om een pakket op te sturen, dus dat zal toch wel hetzelfde zijn voor india (hahah, generaliseren...)
Leuke foto's alleen mis ik het subschrift dus eigenlijk weet ik nog niet wat precies zo speciaal is aan de betreffende fotos... SUCCES paula! -
12 November 2007 - 15:44
Paula:
jaa je kan die onderschriften altijd pas bewerken als ze al online staan en je kan de foto's pas online zetten als de tekst online staat, vandaar dat, als je meteen op het moment van de mail ofzo kijkt, het nog niet klaar is:) maar nu is het wel klaar :D -
12 November 2007 - 15:54
Maarten:
Heey Paula, waar heb je geleerd hoe een bazooka klinkt? Echt mooi om te zien hoe anders de ecologie van Jaipur en om geving is, 8) -
12 November 2007 - 16:26
Johan:
HAllo boeiend verhaal weer hier is het perdemert of hoe je het ook schrijft kei duchtig iig. Viel spaB
(Ey welke site was die startpagina trouwens?) -
12 November 2007 - 16:34
Johan:
wow wat een vuurwerk hier is iedereen al weer super moeilijk aan't doe kei mietige pijltes uit belgie te regelen en jij hebt daar duchtige bommen. Neem er f stiekem 1 mee anders ;) -
12 November 2007 - 18:55
Carolien:
ja! smeuige foto's! Bedoel je daar pindakaas mee?
xx caroliennnnnnn -
12 November 2007 - 19:18
Mam:
Die kamelenmarkt schijnt gigantisch te zijn , kamelen races, dansen, honderduizenden bezoekers. Op vlakte buiten de stad. veel buitenlanders. ( ja ja uit biebboekje) hier is het koudddd.
mooie foto's hoor. Woensdag gaat Ynske A.naar calcutta.
Doeii xmamx -
13 November 2007 - 09:06
Anniek:
Cool man paula, leuke pics, toffe story. Drukke stage idd ;) Maar het feest op jullie dak is dus wel geslaagd lees ik - al zal dat misschien wel het laatste feest bij jullie zijn haha. Je laatste zin vond ik wat minder (4 honden die een dode ezel op eten) lijkt me niet erg plezierig. Maja ik zag hier laatst op tv de wolfman (kruising tussen mens en wolf, jaja, dat zou zo zijn) en die leefde tussen de wolven en die at ook dode beesten, om zo in dezelfde rang te blijven als zijn roedel (roedel it is, toch) wolven. Dan haalde hij eerst de lever uit zo'n dood beest en kookte hij die thuis even en dan stopte hij m weer terug. vage shit. Whatever.
Hej je bent op msn ik ga even met je kletsen.
Doei doei! -
13 November 2007 - 11:44
Nicole B.:
hee paul!
weer even bijgelezen! Een klein walhalla als ik dat zo hoor; shoppen en zuipen! Goed geregeld!
Er schijnt trouwens ook een tijger tempel te zijn....ga je daar ook heen? ;o) worden vast leuke pics!
Vrijdag gaan we weekendje weg; we houden je op de hoogte!
xx -
14 November 2007 - 12:58
Carolien:
en retecool dat ik nu ook met je kan smsen.
how is your tan, darling?
xxx -
16 November 2007 - 10:16
Johan:
Oooooh ik ben zo iets saais aan't leren dit gaat echt te ver... -
18 November 2007 - 10:52
Opa Baas:
Wat een indrukken (en meer) doe jij op!! Die foto's geven daar wel een beeld van. Koeien zijn heilig, dacht ik, die lopen maar raak. Maar kamelen en drommedarissen zijn dat alleen lastdieren? Of voorzien zij ook in personenvervoer? Durf je dat?
Opa Mindert